Psoriāzes centrs

Psoriāze (latīņu: psoriasis vulgaris) ir autoimūna ādas saslimšana. Tā ir hroniska slimība, kuras saasinājumi parasti mijas ar uzlabojumiem, bet nekontrolēta tā rada komplikācijas un veicina blakussaslimšanas. Vienlaicīgi slimniekiem ar psoriāzi, jo īpaši smagos gadījumos, tiek konstatēts liels skaits orgānu un orgānu sistēmu blakusslimību:  arteriāla hipertensija, sirds-asinsvadu nepietiekamība, aptaukošanās, diabēts, ateroskleroze u.c. Psoriāze ievērojami ietekmē slimnieku dzīves kvalitāti, t. i., traucējumi, ko rada fiziskas un morālas ciešanas, ir līdzvērtīgi citām smagām slimībām – onkoloģiskajām, sirdsasinsvadu slimībām, cukura diabētam, artrītam un depresijai. Tāpat psoriāze var ietekmēt pacienta psiholoģisko stāvokli, veicinot zemu pašapziņu, depresiju un sociālu izolāciju.

Psoriāzei raksturīgi labi norobežoti, virs ādas nedaudz pacelti iekaisīgi sārti izsitumi, ko klāj sudrabaini balts, viegli nokasāms aplikums, kas atgādina zvīņas. Izsitumus pavada izteikta nieze. Parasti izsitumi lokalizējas uzelkoņu un ceļu locītavām, uz galvas gar matu augšanas līniju,  krustu apvidū. Tie var arī izplatīties pa visu ķermeni.

Atkarībā no gadalaika, kad slimība uzliesmo, izšķir psoriāzes ziemas un vasaras formu.

 

Psoriāze ir hroniska un invalidizējoša slimība ar konstanti pieaugošu pacientu skaitu – šobrīd Latvijā tie ir  2%, jeb ap 40 000 iedzīvotāji. Psoriāze skar vīriešus un sievietes neatkarīgi no etniskās piederības un visos vecumos, tomēr biežāk izpaužas 18—39 gadu vecumā vai pēc 50 gadu vecuma, pirmās psoriāzes izpausmes ~⅓ pacientu parādās vecumā līdz 20 gadiem.

Psoriāzei ir būtiska  ietekme uz pacienta dzīves fizisko un psiholoģisko kvalitāti, turklāt  tā ir tieši proporcionāla slimības norises smagumam.

Psoriāzes klīniskie varianti un izpausmes

Psoriasis vulgaris (zvīņēde) raksturīga pazīme ir eritematoza papula ar skaidri izteiktām robežām
un sudrabaini baltām zvīņām. Biežākās psoriāzes lokalizācijas vietas ir galvas matainā daļa, elkoņu un ceļu atloču virsmas. Papuloziem elementiem perifēri palielinoties un saplūstot, veidojas infiltratīvi perēkļi, kas klāti ar biezām zvīņkrevelēm.

Psoriasis guttata (pilienveida psoriāze) gadījumos ir sīki, sārtas krāsas, miliāri un lentikulāri papulozi elementi ar sīkām zvīņām. Izsitumu lokalizācija ir dažāda, bet netiek skartas plaukstas un pēdas. Biežāk šī forma attīstās pēc pārslimotas streptokoku infekcijas. Slimībai progresējot, var veidoties perēkļaini infiltratīvās formas.

Psoriasis intertriginosa (kroku psoriāze) formas slimniekiem izsitumi lokalizēti lielās ādas krokās. Šī psoriāzes forma biežāk attīstās bērniem un pieaugušajiem ar metabolisko sindromu. Klīniski krokās ir infiltrēti, eritemo-papulozi perēkļi, kas bieži mitro, kā arī erozīvi bojājuma perēkļi ar raga kārtas atslāņošanos perifērijā. Kroku dziļumā var būt plaisas. Dzimumorgānu krokās psoriātiskie elementi var būt vienīgā slimības izpausme.

Psoriasis pustulosa (pustuloza psoriāze) gadījumā raksturīgi virspusēji impetigo veida strutaini elementi. Uz raksturīgo papulu fona diseminēti pustulozi izsitumi, kas masīvi lobās. Pustulas parasti veidojas uz psoriasis vulgaris bojājuma perēkļiem vai arī regresējošu papulu vietās. Šai formai raksturīgi plaukstu un pēdu nagu plātnīšu bojājumi onihodistrofijas vai paronīhijas veidā ar izteiktu iekaisuma ainu un deformācijām.

Psoriasis palmoplantare (plaukstu un pēdu psoriāze) variants var norisēt izolēti vai vienlaikus ar psoriātiskiem bojājumiem citos ādas apvidos. Klīniski ir gan izolēti papulozi izsitumi, gan saplūstoši hiperkeratotiski perēkļi, kas klāti ar grūti noņemamām dzeltenīgām zvīņām. Nereti ir sāpīgas plaisas, pustulozi elementi uz eritemoskvamozu izsitumu fona un asi norobežoti bojājuma perēkļi, kas pārsvarā lokalizēti īkšķu apvidū un pēdas velvē.

Erythrodermia psoriatica (psoriātiska eritrodermija) gadījumā esošie atsevišķie elementi kļūst infiltrētāki, spilgtāki, saplūst, veidojot difūzus bojājuma perēkļus. Ķermeņa un ekstremitāšu āda kļūst blīva, iespriegta, brūnganas krāsas, intensīvi infiltrēta un masīvi lobās. Var būt vispārējā stāvokļa traucējumi. Ļoti smagas formas gadījumā ir palielināti limfmezgli un izkrīt mati.

Psoriātiskam artrītam raksturīga hroniska, progresējoša gaita, locītavu un ādas, kā arī nagu un retāk iekšējo orgānu bojājumi. Apmēram 15 % gadījumu artrīts tiek konstatēts pirms psoriāzei raksturīgām pārmaiņām ādā. Visbiežāk tiek skartas distālās starpfalangu locītavas. Psoriātisks sakroileīts var attīstīties pirms ādas bojājumiem un perifēriskā artrīta. Ar laiku var attīstīties deformācijas un kustību ierobežojumi. Galvenās tipiskās psoriātiskā artrīta pazīmes ir asimetrisks locītavu bojājums, distālo starpfalangu locītavu iesaiste, spondilīts un pavadoša periartikulāra jaunu kaulaudu veidošanās, osteolīze, entezīts un daktilīts. 85 % slimnieku atzīmē vidēji izteiktus vai
ievērojamus ierobežojumus, veicot ikdienas aktivitātes.

Neārstēta psoriātiskā artrīta gadījumā mēdz veidoties smagas locītavu deformācijas un locītavu funkcionāli traucējumi.

Onychia psoriatica (nagu psoriāze) gadījumos biežākās ir divas nagu patoloģijas formas:
punktveida un difūzā. Punktveida bojājums nagu plātnītēs ir sīkas, dažāda dziļuma iedobītes. Naga plātnītes šajā gadījumā atgādina uzpirksteni, un to sauc par „uzpirksteņa” simptomu. Difūzās nagu plātnīšu pārmaiņu rezultātā naga plātnīte zaudē spīdumu, kļūst blāva, nelīdzena, ar grumbuļainu virsmu. Procesam progresējot, pastiprinās infiltrācija, naga plātnīte vēl vairāk sabiezē un deformējas, nags kļūst ļoti ciets. Šo procesu dēvē par onihogrifozi, un tā biežāk skar kāju nagus. Citos gadījumos naga plātnīte sarūk. Nags kļūst irdens, lūstošs, drūp un pakāpeniski sarūk.

Aptuveni trešdaļa psoriāzes gadījumu attīstās bērnībā, psoriāze veido 4 % no visām dermatozēm pediatriskajā populācijā līdz 16 gadu vecumam.

Psoriāzi bērniem, kā arī šīs slimības recidīvus izraisa akūtas infekcijas slimības: angīna, gripa, akūta respiratora vīrusu infekcija, pneimonija, kā arī nieru, hepatobiliārās sistēmas, kuņģa un zarnu trakta slimības, ādas traumas. Bērniem psoriāze biežāk lokalizējas galvas matainajā daļā, ādas krokās, uz sejas un dzimumorgānu apvidū. Prevalē psoriāzes eksudatīvās formas, plaukstu, pēdu un nagu bojājumus bērniem konstatē retāk. Intensīva nieze raksturīga psoriāzes progresīvai stadijai. Bērniem biežāk ir slimības vasaras tips, kā arī psoriasis guttata forma, kas parasti attīstās pēc pārslimotas infekcijas vai tās laikā.

Rīgas 1. slimnīca piedāvā Psoriāzes centra pakalpojumus.

Psoriāzes centra mērķis ir nodrošināt psoriāzes pacientiem multidisciplināras komandas integrētu pakalpojumu, kas balstīts uz individuālu pacienta vajadzību uzlabot veselību.

Rīgas 1.slimnīcas Dermatoloģijas un STS  klīnikas speciālistiem ir valstī ilgstošākā un plašākā pieredze psoriāzes diagnostikā un ārstēšanā.

Psoriāzes centrā konsultē:

Ingmārs Mikažāns

Psoriāzes centra vadītājs.

Ārsts dermatologs, venerologs. Medicīnas zinātņu doktors, profesors.

Dermatoloģijas un seksuāli transmisīvo slimību klīnikas vadītājs.

Ilona Hartmane
Psoriāzes centra speciālists.

Ārsts dermatologs, venerologs. Medicīnas zinātņu doktors, profesors.

Dermatoloģijas un seksuāli transmisīvo slimību klīnikas vadītāja vietnieks ambulatorajā darbā.

Ilze Upeniece

Psoriāzes centra speciālists.

Ārsts dermatologs, venerologs. Medicīnas zinātņu doktors.

Lelde Reinberga

Psoriāzes centra speciālists.

Ārsts dermatologs, venerologs.

Vanda Bondare Ansberga

Psoriāzes centra speciālists.

Ārsts dermatologs, venerologs.

Paplašinot uz pacientu centrētu un integrētas veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, uz Dermatoloģijas un STS klīnikas bāzes izveidots specializēts Psoriāzes centrs, kur pacientiem konsultācijas pieejamas ar īsāku gaidīšanas laiku. Centrā multidisciplināra speciālistu komanda piedāvā psoriāzes pacientam nepieciešamo veselības aprūpes pakalpojumu integrāciju vienotā procesā.

Tiek uzskatīts, ka psoriāze ir vislabāk ārstējamā cilvēka autoimūnā slimība. Klīnisks uzlabojums var būt pat 90 % no pacientiem, kas lieto jaunākās paaudzes medikamentus. Psoriāzes ārstēšanai tiek izmantota UVA un UVB fototerapija, sistēmiskie imūnsupresijas medikamenti. Šīs metodes ir daļa no mūsdienīgām ārstēšanas iespējām, kas var būtiski uzlabot pacienta dzīves kvalitāti. Svarīgi atzīmēt, ka ārstēšanas izvēle ir individuāli pielāgota katram pacientam, ņemot vērā slimības smagumu, pacienta veselības stāvokli un iespējamās blakusparādības.

PSORIĀZES CENTRĀ

 

Pacients saņems atbalstu un motivāciju dzīves kvalitātes uzlabošanai, mazinot emocionālo spriedzi, kas radusies profesionālās, sadzīviskās un privātās izolētības dēļ.

Pacients saņems multidisciplināras komandas integrētu, koordinētu, holistisku veselības aprūpes pakalpojumu.

 

 

Pacienta ieguvumi, izvēloties Psoriāzes centra pakalpojumus

Pacienta labbūtība un labākais iespējamais ārstēšanas rezultāts ir mūsu galvenā prioritāte, tāpēc izvēloties Rīgas 1. slimnīcas Psoriāzes centru, pacients sagaidīs:

  • rūpīgu vispārējā veselības stāvokļa izvērtājumu,
  • personalizētu ārstēšanas plānu, kas pielāgots pacienta unikālajām vajadzībām un iespējām,
  • mūsu speciālistu komandas pastāvīgu atbalstu un norādījumus katrā ārstēšanās posmā,
  • ārstniecības procesa uzraudzību un plāna korekcijas,
  • savlaicīgi sniegtus pakalpojumus, izslēdzot pakalpojumu dublēšanos un izslēdzot pakalpojumus ar zemu pievienotu vērtību,
  • pacienta veselības stāvokļa uzlabojumus, sasniegtais rezultāts ir ilgtspējīgs.

Pirmreizējā konsultācija

Konsultācijas laikā tiek skaidroti slimības rašanās cēloņi, uzklausītas pacienta sūdzības, ievākta informācija par izslimotajām slimībām, darba un dzīves ritmu, fizisko pašsajūtu, blakusslimību un iespējamo riska faktoru novērtējums, lai nepasliktinātu pacienta vispārējo veselības stāvokli.

Psoriāzes smaguma gaitas izvērtējums

  • viegla līdz vidēji smaga forma: psoriāzi ārstē tikai ar lokālo terapiju,
  • vidēji smaga forma: slimību ārstē ar lokāliem līdzekļiem, kā arī tos kombinējot ar foto vai sistēmisko terapiju,
  • vidēji smaga līdz smaga forma. Šai formai pieskaita arī „grūti ārstējamos ādas rajonus” (piemēram, palmoplantārā lokalizācijā) ar stipru ādas sabiezējumu,
  • smaga forma: slimības kontrolei nepieciešama sistēmiskā terapija. Šīs formas gadījumā jāņem vērā arī nozīmīgi īpašas lokalizācijas bojājumi ar stipru sabiezējumu.

Smagi un komplicēti norisošas slimības formas, jo īpaši eritrodermija, ievērojami pasliktina vispārējo stāvokli, rada pārmaiņas un funkcionālus traucējumus citos orgānos, kā arī var attīstīties kaheksija. Eksfoliatīva psoriātiskā eritrodermija var beigties letāli komplikāciju dēļ.

Psoriāze nav tikai izolēta ādas slimība

Dermatologam, venerologam jāveic psoriāzes slimnieku blakusslimību un riska faktoru skrīnings, lai izvairītos no blakusparādību attīstības. Plānojot psoriāzes recidīvu terapiju, jāņem vērā sezonalitāte, izsitumu rašanās sākums, slimnieka konstitūcijas īpatnības, blakusslimības, endogēnās intoksikācijas pakāpe un imūnsistēmas stāvoklis.
Jo īpaši svarīgi ir normalizēt pacienta neiropsihisko stāvokli, ārstēt blakusslimības.

Psoriāzes blakusslimības

aptaukošanās, metaboliskais sindroms, ateroskleroze, miokarda infarkts anamnēzē, arteriāla hipertensija, cukura diabēts un insulīna rezistence

nemiers, depresija, suicidāls stāvoklis, smēķēšana, alkoholisms.

nefrotoksicitāte, hepatotoksicitāte, nemelanomas tipa ādas audzēji.

Rīgas 1.slimnīcas Dermatoloģijas un seksuāli transmisīvo slimību klīnika

Dermatoloģijas un STS klīnikas augsti kvalificētie speciālisti piedāvā akūtu un hroniski norisošu ādas slimību  (psoriāze, hroniska ekzēma,  atopiskais dermatīts, lichen ruber planus, acne vulgaris, sklerodermija, vitiligo, rozācija, u.c.), kā arī seksuāli transmisīvo slimību diagnostiku un ārstēšanu ar inovatīviem līdzekļiem un metodēm.

Klīnikā pieejamas gan ambulatoras speciālistu konsultācijas, gan dienas stacionārs, kur iespējams uzsākt sistēmisko terapiju un kombinēt to ar citiem terapijas veidiem.