Rehabilitācijas klīnika pielieto jaunākās un efektīvākās metodes, lai atbalstītu pacientus atgūt kustību spējas un uzlabotu viņu dzīves kvalitāti. Viens no šiem inovatīvajiem risinājumiem ir limfodrenāža, kas veicina audu dziedēšanu, samazina sāpes un iekaisumu, un uzlabo asinsriti, veicinot pacientu labklājību un rehabilitāciju.

Limfodrenāžas būtība un priekšrocības

Limfodrenāžas aparātprocedūra ir terapijas metode, kas paredzēta limfātiskās sistēmas stimulēšanai un tās darbības uzlabošanai. Tā izmanto speciālus aparātus, kas nodrošina maigu un ritmisku spiedienu uz ādu un zemādas audiem, lai veicinātu limfas plūsmu. Procedūra parasti tiek veikta ar kompresijas ierīcēm, piemēram, īpašiem zābakiem vai piedurknēm, kas pakāpeniski piepildās ar gaisu un izveido ritmisku spiedienu.

Limfodrenāžas procedūra paātrina liekā šķidruma un vielmaiņas gala produktu izvadīšanu no organisma, uzlabojot venozo asinsriti, aktivizējot vielmaiņas procesus ādā, un novēršot audu hipoksiju un šķidruma uzkrāšanos starpšūnu telpā. Procedūra labvēlīgi ietekmē visu ķermeni, uzlabojot zarnu trakta darbību, aktivizējot vielmaiņu un starpšūnu šķidruma izvadīšanu, tāpēc tā tiek uzskatīta par vienu no efektīvākajām metodēm celulīta ārstēšanā un ķermeņa kontūru modelēšanā un korekcijā.

Procedūras efekts un rezultāti

Jau pēc pirmās procedūras rezultāti ir sajūtami, redzami un izmērāmi. Kājas kļūst vieglākas, un samazinās tūska. Procedūru kurss samazina augšstilbu, gurnu, sēžamvietas, vēdera un augšdelmu apkārtmērus, uzlabo ādas stāvokli un izskatu, padarot to gludāku un elastīgāku. Organisma attīrīšanās no toksīniem un vielmaiņas gala produktiem efektīvi mazina nogurumu, vēdera pūšanos un vispārējo smaguma sajūtu.
Papildu informācija
Lai gūtu jūtamu un noturīgu rezultātu, ieteicams veikt 7-10 procedūru kursu. Klasiskā limfodrenāžas masāža ilgst 30-45 minūtes, un masāžas kurss ietver 15 procedūras, kas ieteicams veikt ik pēc 2-3 dienām atkarībā no konkrētās problēmas.

Limfodrenāžas galvenās priekšrocības ietver:

Palielināta limfātiskā cirkulācija: Limfodrenāža veicina limfas plūsmu, palīdzot noņemt toksīnus un lieko šķidrumu no audiem, tādējādi uzlabojot asinsrites sistēmas darbību un palīdzot organismai atbrīvoties no atkritumu vielām.
Samazināts pietūkums: Pateicoties limfodrenāžai, tiek mazināts audu pietūkums, jo tiek uzlabota šķidruma aizplūšana no audiem, kas ir svarīgi gan pēc operācijām, gan arī citos iekaisuma vai traumu gadījumos.
Stiprināta imūnsistēma: Regulāra limfodrenāža var uzlabot imunitāti, jo palīdz aktivizēt un stimulēt imūnās sistēmas darbību, tādējādi samazinot infekciju risku un uzlabojot veselību.
Ātras dzīšanas process: Pēc traumām vai operācijām veiktā limfodrenāža palīdz paātrināt audu dzīšanas procesu, veicinot audu reģenerāciju un atjaunošanos.
Vispārēja labsajūta: Limfodrenāžas terapija var sniegt relaksējošu un atvieglojošu sajūtu, uzlabojot pacienta kopējo stāvokli un emocionālo labklājību.

Pēcoperācijas periodi: Pēcoperācijas limfodrenāža palīdz mazināt pietūkumu, uzlabot asinsriti un paātrināt audu dzīšanu pēc dažādām operācijām, piemēram, pēc plastiskās vai ķirurģiskās iejaukšanās.
Limfostāzes ārstēšana: Limfodrenāža ir būtisks elements limfostāzes ārstēšanā, kas ir slimība, kurā limfa uzkrājas audos, izraisot pietūkumu un diskomfortu.
Ievainojumu un traumu rehabilitācija: Pēc traumām vai ievainojumiem limfodrenāža var palīdzēt atjaunot audu funkcionālo stāvokli, samazinot pietūkumu un sāpes.
Sports un fitness: Limfodrenāža tiek izmantota arī sportistiem un fitnesa entuziastiem, lai paātrinātu atgūšanās procesu pēc intensīvām treniņu sesijām un novērstu muskuļu sāpes.
Estētiskā medicīna: Limfodrenāža tiek plaši izmantota arī kosmētiskajā medicīnā, lai uzlabotu ādas izskatu, samazinātu celulīta izpausmes un veicinātu šķidruma izvadīšanu, uzlabojot ādas stāvokli un elastību.
Kāju vēnu problēmu ārstēšanā: Palīdz uzlabot vēnu darbību un samazināt diskomfortu, kas saistīts ar vēnu problēmām.
Kāju un ķermeņa tūskas ārstēšanai un profilaksei: Efektīvi mazina šķidruma uzkrāšanos un pietūkumu kājās un ķermenī.
Roku limfostāzes mazināšanai pēc onkoloģiskas mastektomijas operācijas: Palīdz samazināt pietūkumu un uzlabot limfātisko cirkulāciju pēc krūts audzēja izņemšanas un limfvadu bojājuma.
Vēnu mazspējas un citu venozās atteces problēmu ārstēšanā: Uzlabo asins cirkulāciju un novērš vēnu mazspējas izraisītas problēmas.
Trombozes profilaksei: Samazina asins recekļu veidošanās risku un veicina veselīgu asinsriti.
Rehabilitācijai pēc traumām un smagām slimībām: Paātrina atveseļošanās procesu un palīdz atjaunot normālu ķermeņa funkcionalitāti.
Muskuļu atslābināšanai pēc intensīvas fiziskas slodzes: Mazina muskuļu saspringumu un veicina ātrāku atjaunošanos pēc fiziskām aktivitātēm.
Celulīta ārstēšanai un profilaksei: Samazina celulīta izpausmes un uzlabo ādas struktūru.
Kāju un gurnu apjoma samazināšanai: Veicina tauku dedzināšanu un ķermeņa kontūru uzlabošanu kājās un gurnos.
Ādas tvirtuma uzturēšanai: Palīdz saglabāt ādas elastību un tvirtumu.
Vielmaiņas uzlabošanai: Veicina vielmaiņas procesus un uzlabo kopējo ķermeņa veselību.
Cīņā ar lokāliem tauku polsteriem un lieko svaru: Palīdz samazināt lieko tauku uzkrāšanos un uzlabo ķermeņa proporcijas.
Figūras korekcijai: Uzlabo ķermeņa formu un palīdz sasniegt vēlamās figūras kontūras.

Procedūras norise

Pacients tiek novietots uz kušetes, un uz viņa kājām, rokām vai ap vidukli tiek uzvilkti speciāli izgatavoti zābaki vai piedurkne no īpaša materiāla. Pēc nepieciešamības var tikt uzlikta arī josta ap gurniem no tāda paša materiāla. Visas šīs detaļas, aprīkotas ar speciālām spiediena caurulītēm, tiek savienotas ar limfodrenāžas aparātu, kas nodrošina saspiestu gaisu. Spiediens tiek kontrolēts un vienmērīgi uzpildīts gaisa zābakos un jostā vai piedurknē, radot maigus un ritmiskus spiediena viļņus. Šie viļņi sākas no pirkstgaliem vai potītēm un pēc dažām sekundēm pakāpeniski pāriet uz augšstilbiem, sēžamvietu, gurniem un vēderu vai roku. Kad spiediens no visām ķermeņa daļām ir izsities, sākas nākamā spiediena fāze. Spiediena intensitāti un uzpildīšanas ātrumu var regulēt individuāli, piemērojot katram klientam piemērotu terapiju. Procedūras ilgums parasti ir 30–40 minūtes.

Limfodrenāžas drošība un kontrindikācijas

Limfodrenāža ir salīdzinoši droša procedūra, bet tā var nebūt piemērota visiem pacientiem. Daži no drošības un kontrindikācijām ietver:

Sistēmiskas infekcijas: Ja pacientam ir sistēmiskas infekcijas vai drudzis, limfodrenāža var būt kontrindicēta, jo tā var izplatīt infekciju.
Sirds un asinsvadu slimības: Pacientiem ar nopietnām sirds vai asinsvadu slimībām, piemēram, sirds mazspēju vai asinsvadu bloķēšanu, jākonsultējas ar ārstu pirms limfodrenāžas veikšanas.
Audu bojājumi: Ja pacientam ir svaigi audu bojājumi, ievainojumi vai infekcijas ādā, ir jāgaida, līdz tie pilnībā sadzīst.
Tromboze: Pacientiem ar aktīvu trombozi vai tendenci uz trombozi jābūt piesardzīgiem, jo limfodrenāža var palielināt asins recēšanu.
Grūtniecība: Grūtniecības laikā limfodrenāža var būt kontrindicēta, it īpaši grūtniecības pirmajā trimestrī. Ir svarīgi konsultēties ar ārstu pirms procedūras veikšanas.
Ādas slimības: Pacientiem ar nopietnām ādas slimībām, piemēram, ekzēmu vai dermatītu, jākonsultējas ar dermatologu, lai noskaidrotu, vai limfodrenāža ir droša.

Kāpēc izvēlēties limfodrenāžu Rīgas 1. Slimnīcā?

  • Pieredzējusi komanda: Mūsu rehabilitācijas komandu veido pieredzējuši speciālisti, kuri nepārtraukti apgūst jaunākās rehabilitācijas metodes un tendences.
  • Mūsdienīgas telpas: Rehabilitācijas klīnika ir aprīkota ar modernākajām medicīnas tehnoloģijām, nodrošinot pacientiem visaugstākās kvalitātes aprūpi.
  • Uz pacientu vērsta aprūpe: Mēs koncentrējamies uz pacientu komfortu un ārstēšanas efektivitāti, nodrošinot pozitīvu un atbalstošu rehabilitācijas pieredzi.

BIEŽĀK UZDOTIE JAUTĀJUMI PAR LIMFODRENĀŽU

Cik bieži nepieciešams veikt limfodrenāžas sesijas, lai sasniegtu rezultātus, var atšķirties atkarībā no pacienta individuālajām vajadzībām un veselības stāvokļa. Parasti tiek ieteikts sākt ar regulārām sesijām, piemēram, 1-2 reizes nedēļā, un pēc tam pielāgot biežumu atbilstoši pacienta progresam un simptomiem.

Jā, nosūtījums ir obligāti nepieciešams, lai speciālists kurš veic procedūru zinātu, gan zonu, gan nepieciešamo procedūru skaitu.

Nosūtījumu var izrakstīt: ģimenes ārsts vai fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts.

Limfodrenāžas procedūra parasti nav sāpīga, bet var izraisīt nelielu diskomfortu vai vieglas diskomforta sajūtas. Procedūras laikā tiek izmantoti viegli un maigi masāžas un spiediena tehniskie paņēmieni, kas vairumā gadījumu ir panesami un patīkami pacientam. Tomēr ir svarīgi informēt ārstu par jebkādiem diskomforta vai sāpju jautājumiem, lai procedūras varētu pielāgot pacienta ērtībai.