Īslaicīgu aprūpi izmanto cilvēkiem, kuri zināmu laika periodu vecuma vai hroniskas slimības dēļ nevar paši sevi aprūpēt, vai arī, ja tuvinieki nodarbinātības dēļ nespēj nodrošināt gados vecā vai sasirgušā cilvēka pamatvajadzības. Īslaicīgas sociālās aprūpes centra pamatuzdevums ir klienta sociālā aprūpe, bet ne mazāk svarīgi ir veidot arī klientu spējām atbilstošas un iekļaujošas aktivitātes. Tāpēc esam pateicīgi par brīvprātīgo iesaisti centra klientu pašizpausmess norišu un svētku organizēšanā.

Pirms vasaras saulgriežiem “Hospiss LV” kopā ar saviem atbalstītājiem sarūpēja ne tikai svētkiem atbilstošu cienastu (neizpalika nedz tradicionālā Jāņu siera ar ķimenēm, nedz pīrāgu un plātsmaizes)­, ienesa gaiteņos vasaras pļavu aromātu ar smaržojošām jāņzālēm, margrietiņām un rudzupuķēm, bet pateicoties LNSO fonda atbalstam, noorganizēja aristokrātisku svētku koncertu.

LNSO stīgu kvartets ar čellistu Jāni Rinkuli un trīs vijolniekiem – Margaritu Ogibalovu, Elīnu Andrianovu-Bahiru un Alekseju Bahiru sagādāja neaizmirstamas emocijas Rīgas 1.slimnīcas Īslaicīgās aprūpes centra pacientiem, sniedzot koncertus centra abos stāvos. 

Mēneša pēdējā dienā notika brīvprātīgo jauniešu organizēts pasākums centra klientu sociālās līdzdalības un radošuma veicināšanai. ĪSAC pagalmā notika brīvdabas plenērs, kura laikā tie klienti, kuri bija iepriekš pieteikušies, izkrāsoja zīmējumu sagataves un pašrocīgi zīmēja pēc iztēles. Klienti patiesi ieinteresēti darbojās ar krāsām un otām, atceroties to, ko nebija darījuši kopš bērnības. Radošajā procesā iesaistījās arī aprūpes personāls, visiem bija patīkamas pārmaiņas ikdienas rutīnā un milzīgs prieks par rezultātu. Vizuālā māksla kā terapija, uzlaboja klātesošajiem garastāvokli un veicināja labu pašsajūtu. Šādas radošas aktivitātes paredzētas reizi mēnesī visas vasaras garumā.

Jebkura kultūras aktivitāte ļauj cilvēkam labāk izprast pašam sevi, piedāvā pašizpausmes iespējas, atraisa emocijas un izsaka to, ko vārdi ne vienmēr spēj. Mūzika un māksla palīdz indivīdam iekļauties attiecīgā sociālā vidē, paredz līdzdalības iespējas, lai cilvēks nejustos vientuļš ar savām problēmām, bet paļautos uz palīdzību, iejūtību un cerību uz labu.

Sirsnīgs PALDIES brīvprātīgajiem!